Kreikkalainen keittiö



Kreikassa ruuanlaittotaito oli hyvin tärkeää. Lasten juostessa ympärillä, naiset keittivät ruoan. Liha oli kallista ja sitä oli saatavilla vain vähän. Lihan vähäisyyteen vaikutti myös hyvä laidunmaa ja sitä oli vähän. Lihat haettiin usein teurastajalata ja herkut sokerileipureilta ja kokeilta. Leivät leivottiin usein itse, mutta joskus niitä haettiin myös leipureilta. Yleisimpiä ruokia olivat oliivit, mustekalarenkaat, lihapullat, uunissa paistetut  marinoidut lampaanlihat, lasanget ja munakaspaistot. Juomina käytettiin yleensä anisviina, maustamatonta viinaa ja kahvia. Ruoka oli yleensä yksinkertaista köyhillä, kun taas joillakin rikkailla se saattoi olla hyvin monipuolista. Joidenkin todella rikkaiden ei tarvinnut tehdä työtä ollenkaan ruokansa eteen. Vihannekset olivat Kreikkassa kalliita, ja siksi niitä ei usein ollut ruokapöydässä. Yleisiä jälkiruokia olivat erilaiset hedelmät, pähkinät ja rusinat sekä ihanat hunajaleivokset. Oliiviöljy ja viini säilöttiin usein saviastioissa.

Kreikkalaisilla oli päivässä yleensä kolme tai neljä ateriaa. Ruokapöydät olivat todella pieniä. Ruokailun jälkeen ne kannettiin pois, viemästä tarvittavaa tilaa. Lautaset olivat metallia, savea tai puuta.   


Kokeile tietovisaa